’s Ochtends nog voor je uit bed bent op je telefoon kijken wat je gemist hebt terwijl je sliep. Of even op Instagram tot de trein er is, om de rest van de reis foto’s van je vrienden te blijven liken. Jongvolwassenen zijn steeds vaker verslaafd aan sociale media, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een belangrijk motief lijkt de angst te zijn om dingen te missen: 34 procent is daar volgens het CBS bang voor. Bijna een kwart van de jongeren wordt naar eigen zeggen onrustig als ze berichten niet meteen kunnen lezen en 37 procent ervaart het als vervelend als ze geen toegang hebben tot het internet. Ook ervaren sommigen een slechte nachtrust door de verslaving.
Lees verder op de NOS website:
Oké, ik heb last van FOMO. Is dat erg?
Ja, best wel. Volgens verschillende onderzoeken wordt FOMO geassocieerd met eenzaamheid, depressie en stress, door het competitieve karakter ervan. Sommige psychologen durven FOMO zelfs een sociale stoornis te noemen.
Wil jij je FOMO in de hand houden? Kwestie van time management. Houd je mobiele telefoon eens wat minder in je hand. En stop met om de haverklap Facebook checken. Sociale media en onze ‘verkeerde’ omgang met deze sociale digitale kanalen zijn de motor achter FOMO – volgens de wetenschap:
Sherry Tuckle, professor in Social Studies of Science & Technology, schreef het boek ‘Alone Together’ over sociaal gedrag via digitale kanalen – en FOMO die dit gedrag drijft. Ook Tuckle ziet de negatieve gevolgen van groeiend social media gebruik en FOMO-symptomen. Volgens haar komt dat door ons ‘onvolwassen gebruik van de huidige technologie’