Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S):
In ons team werken twee verpleegkundigen als praktijkondersteuner. Ze werken onder het medisch beroepsgeheim en onder supervisie van uw huisarts. Zij houden zelfstandig spreekuur op afspraak. U kunt terecht voor advies en begeleiding bij:
- Astma / COPD
- Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM), Hart- en vaatziekten
- Diabetes Mellitus (suikerziekte)
- Stoppen met roken
Praktijkondersteuner ouderenzorg (POH-O):
Zij bezoek kwetsbare mensen thuis, coördineert het overleg met de andere zorgmedewerkers aangaande kwetsbare ouderen en heeft een inloopspreekuur voor iedereen die vragen heeft over gezond ouder worden op donderdag van 1600-1700 uur. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.
Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ):
In ons team werkt een praktijkondersteuner voor de geestelijke gezondheidszorg. Dit is iemand met een opleiding en werkachtergrond in de hulpverlening, zoals maatschappelijk werk of psychologie. U kunt terecht via verwijzing door uw huisarts. Het spreekuur is in ons praktijkpand en op afspraak. Ook deze ondersteuner heeft te maken met het beroepsgeheim. Wij vragen regelmatig ondersteuning met betrekking tot:
- verder in kaart brengen van complexe problemen
- begeleiden van mensen die een psychiatrische behandeling hebben gehad
- ondersteunen van mensen met psychische klachten
- voorbereiden en uitvoeren van een zorgvuldige verwijzing naar een andere instantie
- af en toe organiseren we ook groepsconsulten
Toelichting POH
In de loop van de jaren heeft de huisarts in Nederland er veel meer werk bij gekregen. Behandelingsmogelijkheden van de huisarts zijn uitgebreid en ziekenhuizen dragen zorgtaken over. De praktijkondersteuner is een verpleegkundige of doktersassistente met een speciale vervolgopleiding(1 of 2 jaar) op HBO-niveau, aan wie de huisarts bepaalde taken kan delegeren. Zoals bijvoorbeeld de zorg voor patiënten met diabetes en patiënten met chronische luchtwegaandoeningen als astma, chronische bronchitis en longemfyseem. Andere voorbeelden zijn de controle van de bloeddruk en de begeleiding van patiënten die willen stoppen met roken. Voor mensen met een chronische aandoening betekent dit meer begeleiding. Verder kan ondersteuning plaatsvinden op nog nader te bepalen gebieden zoals preventie en organisatorische taken. Onder verantwoordelijkheid van de huisarts is de praktijkondersteuner bevoegd om zelfstandig te werken en beslissingen te nemen.De inzet van de praktijkondersteuner is landelijk beleid en wordt door de zorgverzekeraars betaald via een toeslag op de normale tarieven.